15 تکنيک برای مديريت اختلافات زناشويی
همه افراد در زندگي شخصي خود ممکن است، عادت هاي عجيب و غريبي داشته باشند اما اگر آستانه تحمل زوج ها پايين باشد، همين عادت ها مي توانند به نشانه هاي بي احترامي و شکايت تبديل شده و باعث بروز اختلاف و درگيري شود.
ناسازگاري و اختلاف ميان زوج ها، اغلب ناخودآگاه ايجاد و تشديد مي شود. زوج ها بدون اينکه بدانند، طرف مقابل را مي رنجانند و دلخور و عصبي مي شوند. متاسفانه بيشتر افراد هنگام مشاجره، تحريک پذير و حساس مي شوند. هنگام مشاجره و درگيري مجموعه اي از علائم جسمي بروز مي کند. اين علائم شامل ضربان سريع قلب، عرق کردن کف دست ها، سرگيجه ها، خشم، دلشوره و گرفتگي عضلات است. حل تعارض از مهارت هاي بين فردي است که مي توان به شيوه اي نظام مند، از آن براي حل و فصل اختلافات استفاده کرد.
تکنيک هايي که در اين مقاله به آن اشاره مي شود به شما کمک مي کنند تا ناسازگاري ها را مديريت کنيد.
*تکنيک توقف
پذيرش اين تکنيک ساده به زمان و مقداري شوخ طبعي نياز دارد. وقتي مشاجره و درگيري اوج مي گيرد، دست خود را بالا مي گيريد و فرياد مي زنيد «توقف» يا «ايست». اين علائمي است که مي گويد دو طرف بايد فرياد زدن را متوقف کنند و به اتاق هاي مجزايي بروند.
*تکنيک تايم اوت
توقف کردن درگيري به معناي حل و فصل مشکل نيست بلکه مهلتي است تا طرفين آرام شوند و به حالت عادي بازگردند. زوج ها، هنگام مشاجره هيجان زده مي شوند. وقتي اين اتفاق مي افتد ميزان ضربان قلب، تنفس، نبض و هورمون آدرنالين خون افزايش مي يابد. يکي از اهداف اين مرحله، آرام کردن افراد است. هر فرد به اتاقي مي رود و ده تا پانزده دقيقه بي سر و صدا مي نشيند.
*تکنيک تنفس آهسته
گاهي وقت ها براي آرام شدن بايد نفس عميق کشيد. در اين مهلت ده تا پانزده دقيقه اي استراحت، دستتان را روي شکم خود بگذاريد و نفس بکشيد. کم کم سرعت نفس کشيدنتان را کم کنيد و عميق تر نفس بکشيد. پس از چند لحظه آرام خواهيد شد.
*تکنيک بازگشت
وقتي آرام شديد، دوباره بازگرديد و آرام درباره مشکل بحث کنيد. اگر احساس آرامش نمي کنيد، بحث درباره مشکل را به بعد موکول کنيد.
*تکنيک شنوايي فعال
براي اينکه با نيازها و نگراني هاي همسرتان آشنا شويد، بايد به دقت به حرف هايش گوش کنيد. گوش کردن فعال، توانايي و هنر بزرگي است که هر کسي ندارد. به اين طريق مي توانيد با نيازها و نگراني هاي همسر خود آشنا شويد. با طرح سوال هاي گوناگون، مطمئن شويد منظور وي را درک کرده ايد. حرف هاي او را قطع نکنيد. نيازها و نگراني هاي او را يادداشت کنيد. خلاصه اي از نگراني ها و نيازهاي همسرتان را بازگو کنيد تا او متوجه شود به حرف هايش گوش داده ايد.
*تکنيک گفت و گوي محترمانه
پس از گوش دادن به همه حرف هاي همسر، از نيازها، نگراني ها و مسائلي که باعث ناراحتي شما شده است، با آرامش و احترام سخن بگوييد.
*تکنيک ارتباط چشمي
گوش دادن و يادگيري آن کار آساني نيست. با استفاده از روش گوش دادن فعال، مي توانيد به همسر خود نشان دهيد که به حرف هاي او گوش مي دهيد. وقتي همسر شما حرف مي زند، به چشم هايش نگاه کنيد. با اين کار نشان مي دهيد که به حرف هاي او توجه داريد. هر دو سه دقيقه يک بار، حرف هاي همسر خود را جمع بندي کرده و بازگو کنيد. اين روش به همسر شما که ممکن است آشفته و عصبي باشد کمک مي کند تا به آساني و با اطمينان، احساس هاي خود را به زبان آورد. استفاده از زبان بدن- با حرکت هايي مانند تکان سر- او را به حرف زدن تشويق مي کند.
*تکنيک حفظ آرامش
وقتي اختلاف و درگيري اوج مي گيرد، حفظ آرامش دشوار است. وقتي مشاجره و رد و بدل شدن عبارت ها و کلمات نامناسب افزايش مي يابد و خشم بر دو طرف مستولي مي شود، نتيجه اي جز بروز احساس هاي بد و آسيب ديدن ندارد. بهترين راه براي مهار مشاجره و نزاع، پيشگيري است. اين توصيه براي پيشگيري از اختلاف و درگيري به شما کمک مي کند.
*تکنيک درک متقابل
شايد مهم ترين عامل در هر رابطه، تحمل است. تحمل، توانايي است که به سادگي مي توان به دست آورد و به ديگران نيز منتقل کرد. هم چنين، تحمل، به معناي احترام به نيازهاي يکديگر است. براي اجراي موفقيت آميز اين روش بايد خودخواهي و غرور را کنار گذاشت و از همدلي و درک متقابل استفاده کرد.
*تکنيک اهداي هديه
خشم زماني نمايان مي شود که افراد، احساس قدرشناسي و رضايت نکنند. در اين زمان، افراد عصبي، فرسوده و افسرده مي شوند. براي پيشگيري از برزو چنين علائم و نشانه هايي، زوج ها بايد روش هاي نشان دادن محبت و برقراري ارتباط دوستانه را بياموزند. با هديه دسته گل، کارت تبريک و….. مي توان محبت را بروز داد و زمينه برقراري ارتباط دوستانه را فراهم کرد.
*تکنيک وقت شناسي
درخواست ها بايد در زمان مناسب بيان شوند. اگر يکي از زوج ها، از همسر خود که مشغول کار است درخواستي کند، پاسخ او به احتمال زياد از روي حوصله و خوشايند نخواهد بود. زوج ها بايد زمان مناسبي براي بيان درخواست هاي خود انتخاب کنند.
*تکنيک گفت و گوي صميمانه
رابطه زن و شوهر مي تواند در طول زمان سرد شود. علت آن مي تواند کمبود و يا عدم ارتباط زن و شوهر باشد. يکي از عناصر مهم تقويت ارتباط زوج ها، گفت و گو درباره نيازها، تجربه ها و اتفاق هاي روزانه است. براي اينکه اين گفت و گو بتواند تاثير خود را در صميميت زوج ها ايجاد کند، هنگامي که همسر شما درباره مسائل روزانه خود صحبت مي کند، دقت و علاقه خود را نشان دهيد.
*تکنيک تامين سوخت عاطفي
مخزن سوخت عاطفي افراد بايد با اعتماد به نفس و احساس هاي مثبت پر شود تا انرژي لازم براي زندگي فراهم شود. زوج ها، بايد براي پر نگه داشتن اين مخزن به يکديگر هديه بدهند، همديگر را تشويق و کلمه هاي محبت آميز نثار هم کنند.
*تکنيک القاي حس امنيت
به همان ميزان که همسر خود را مي شناسيم، ممکن است از افکار او هم بي اطلاع باشيم. هرگز نبايد تصور کنيم از کليه نيازهاي همسر خود آگاهيم و آنها را برآورده مي کنيم. اين امر به ما کمک مي کند تا از درباره نيازهايش بپرسيم. نتيجه اين کار، القاي احساس امنيت و احترام به همسر است.
*تکنيک حفظ حريم خانواده
گاهي اوقات اتفاق هايي مي افتد که فرزندان و خويشاوندان کلمات تند و زننده اي را که ناشي از اختلاف سليقه زوج هاست از آنها مي شنوند. براي جلوگيري از بروز اين اتفاق ها، زن و شوهر پيش از ابراز تصميم ها و نظريه هاي خود درباره مسائل مختلف نزد ديگران بايد از نظرات يکديگر آگاه باشند. حفظ احترام همسر و حريم خانواده و ابراز احساس هاي مثبت به همسر در حضور ديگران مهم است. اين کار مي تواند باعث رفع کدورت و استحکام رابطه زوج ها شود.
تهيه و تنظيم : مرکز مشاوره آرامش معاونت اجتماعي پليس یزد